خواص دانه چاودار چیست؟

به گزارش وبلاگ دلگرمی، خواص دانه چاودار (Secale montanum) و نان چاودار تهیه شده از آن شامل یاری به درمان ناراحتی های دستگاه گوارش، پیشگیری از سنگ کیسه صفرا و دیابت است.

خواص دانه چاودار چیست؟

چاودار از خانواده غلات بوده، همانند خواص گندم و خواص جو از ارزش غذایی بسیار و خواص درمانی متعددی برای انسان برخوردار است. دانههای چاودار دارای خاصیت انرژیزا، رونده، مسکن و خوابآور هستند و در طب سنتی از خواص دانه چاودار برای درمان بسیاری بیماریها نظیر آسم بچه ها، دیابت نوع 2، گر گرفتگی، برطرف کرمهای روده و اختلالات روده عظیم استفاده میشود. تهیه نان چاودار در بعضی کشورها از جمله ایران در گذشته وجود داشته و هنوز هم در کارگاه های نانوایی از مخلوط آن با آرد گندم، نان چاودار با نام روگن فراوری می شود . برای آشنایی با خواص دانه چاودار و و فواید مصرف ان در رژیم غذایی روزانه با ما همراه شوید.

گیاه شناسی چاودار

چاودار گیاهی از تیره غلات (گندمیان) است. چاودار از نظر شکل مابینگندم و یولافاست و رنگ کدر خاکآلود دارد . این گیاه مقاومترینغله به سرماست و با شرایط آب و هوایی نامساعد و خاک های فقیر غیرحاصلخیز و شنی سازگاری بسیاری نشان می دهد . دانه چاودار فاقد پوسته میباشد و ترکیب عناصر معدنی آن هم مانند سایر غلات است، البته با این تفاوت که چربی کمتری دارد. به طور کلی چاودار در جهان از نظر اهمیت، جزو غلات درجه دو محسوب می شود.

خواص دانه چاودار

بعضی از مهمترین فواید مصرف و خواص دانه چاودار عبارتند از:

  • دانه چاودار دارای فیبر فراوان است و مصرف آن برای کاهش وزن و لاغری بسیار مفید میباشد. دانههای چاودار سرشار از فیبر است و فیبر آن حاوی مقادیر زیادی پلیساکاریدهای غیر سلولزیمیباشد که ظرفیت زیادی برای اتصال به آب دارد و خیلی سریع احساس پرشدگی و سیری در مصرف کننده ایجاد میکند. از این رو نان چاودار را برای کسی که برای کاهش وزن کوشش میکند، به یک یاری اساسی تبدیل مینماید .
  • از مهمترین خواص دانه چاودار پیشگیری از تشکیل سنگهای صفراوی به ویژه در خانمها است. در حقیقت چاودار سرشار از فیبرهای غیرمحلول است و در نتیجه باعث سرعت بخشیدن به حرکت غذا در روده، کاهش ترشح اسیدهای صفراوی و افزایش حساسیت به انسولین و کاهش تریگلیسریدها میشود، که همگی از عوامل بروز سنگهای صفراوی هستند.
  • از دیگر خواص دانه چاودار نظیر خواص جو دوسر، کاهش خطر بروز دیابت نوع 2 است. چاودار و سایر غلات کامل سرشار از منیزیم هستند. منیزیم مادهای معدنی است که برای 300 آنزیم، عامل یاریی محسوب میشود و در نتیجه بر روی آنزیمهایی که مسئول ترشح انسولین هستند، اثرگزار است. همچنین جالب است بدانید شاخص گلیسمی گندم سیاه بین 30 تا 35 است که پایین تر از گندم و غلات دیگر می باشد .
  • مصرف نان چاودار به دلیل فیبر فراوان به سلامت دستگاه گوارش یاری نموده، باعث کاهش آسیب به سلولهای روده و جلوگیری از ایجاد سرطان روده عظیم میشود.
  • نان تهیه شده از دانههای چاودار تاثیر بسیار زیادی در پیشگیری از بروز بیماری آسم در بچه ها دارد. تحقیقات محققان نشان داده، آنتی اکسیدانهای موجود در غلاتی مانند چاودار نقش بسزایی در پیشگیری از برونشیت و آسم بچه ها دارند.
  • در طب سنتی از خواص دانه چاودار برای برطرف کرمهای روده استفاده میشود. به این منظور مقداری از دانههای چاودار را جوشانده و همانند چای میل کنید.
  • از خواص دانه چاودار برای پوست، پاکسازی عمیق پوست و زدودن لکههای سیاه از آن است. ماسک تهیه شده از دانههای آسیاب شده چاودار میتواند جریان خون و لنف داخل پوست را سرعت بخشیده و از چرب شدن بیش از حد پوست جلوگیری کند .
  • چاودار فاقد گلوتن بوده، از همین رو برای افرادی که نسبت به گلوتن موجود در گندم حساسیت دارند مفید است.
  • نان چاودار باعث تحریک رشد باکتری های خوب روده ها شده و به هضم غذا یاری می نماید.

ارزش غذایی نان چاودار

دانه چاودار منبع مهم مس، فسفر، روی، کلسیم و همچنین ویتامینهای گروه ب و غیره است . علاوه بر انواع ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدان ها، این غله منبع بسیار خوبی از فیبرهای محلول و نامحلول است.

جدول ارزش غذایی دانه چاودار

مواد و محتویات مقدار در 100 گرم
ویتامین ای 1 میلی گرم
ریبوفلاوین 2 میلی گرم
تیامین 18 میلی گرم
نیاسین2/1 میلی گرم
آهن7/2 میلی گرم
فولات 43 میکروگرم
روی 3/2 میلی گرم
سلنیوم 2/3 میکروگرم
کلسیم 31 میلی گرم
پتاسیم 4 گرم
منیزیم 75 میلی گرم
فیبر 9/9 گرم

مضرات نان چاودار (موارد احتیاطی و منع مصرف)

جدا کردن پوسته یا سبوس از دانه چاودار مشکل است و از همین رو نان چاودار غالبا همراه سبوس تهیه میشود، لذا زیادهروی در مصرف آن میتواند با عث کاهش جذب بعضی عناصر ضروری مورد احتیاج بدن نظیر آهن و روی شود. همچنین به دلیل میزان بالای اسید فایتیک موجود در آن، مصرف روزانه نان چاودار توصیه نمی شود.

منبع: سلامت نیوز، به مالت

منبع: setare.com

به "خواص دانه چاودار چیست؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خواص دانه چاودار چیست؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید